Promotions Partner with UsSavedMy Booking
SGD

Log in to your account

No account yet?
Register
Or log in with:

Verification Needed

We noticed that you are using a new device. As such, you need to verify your account. Please select the intended destination for your verification code:

1
2
  1. Home
  2. Flights
  3. Long Akah

Cheap flights to Long Akah (LKH)

Flights
Flight + Hotel
Airport Transfer

Tiket Pesawat Murah ke Long Akah, Malaysia

Long Akah atau dikenali sebagai Long Aka merupakan kampung yang terletak di hujung Sungai Baram di dalam sekitar daerah Marudi, Sarawak. Ianya terletak dalam 531 kilometer Utara-Selatan Kuching, Sarawak. Kuching merupakan ibu negeri bagi Sarawak. Kampung ini merupakan kampung kuno yang didiami oleh warga Cina. Kawasan ini daulunya merupakan kawasan kubu kuno yang dibina pada tahun 1929 di dalam tempoh pemerintahan Charles Vyner Brooke yang pada ketika itu memegang jawatan sebagai pentadbir utama. Istana dua tingkat yang berada di situ kini telah dalam proses pembaik pulih .


Lapangan Terbang di Long Akah

Lapangan Terbang Long Akah (LKH)

Lapangan Terbang Long Akah (LKH) adalah lapangan terbang yang bersaiz kecik di Malaysia. Anda boleh terbang ke 2 destinasi sahaja dengan 1 syarikat penerbangan untuk anda. Laluan yang paling kerap digunakan adalah laluan ke Marudi dengan sebanyak 2 penerbangan yang mewakili 67% daripada jumlah penerbangan mingguan. Buat masa kini masih tiada lagi penerbangan antarabangsa yang berlepas dari sini. Di sini hanya terdapat syarikat penerbangan Malaysia Airline sahaja. Laluan yang menambil paling lama adalah laluan ke Miri iaitu mengambil masa selama 40 minit.


Bagaimana untuk Mendapatkan Tiket Pesawat Murah ke Long Akah?

Traveloka adalah aplikasi perjalanan atau laman web yang memudahkan para pelancong untuk mencari penerbangan termurah ke Long Akah. Apa yang perlu anda lakukan adalah masukkan maklumat dalam kotak carian, klik butang carian dan aplikasi itu akan mengesyorkan perjalanan terbaik mengikut anggaran anda. Ia membandingkan harga penerbangan merentasi beberapa syarikat penerbangan yang dipercayai untuk membantu anda mendapatkan tawaran terbaik. Gunakan ciri amaran harga Traveloka untuk dimaklumkan tentang penerbangan di julat harga yang anda inginkan untuk mendapatkan harga penerbangan terbaik untuk Long Akah.


Bila Waktu Terbaik untuk ke Long Akah?

Bulan yang paling sibuk untuk datang ke Long Akah yang terletak di Malaysiaadalah pada Disember, Mac dan Julai. Harga hotel pada ketika ini akan menjadi agak mahal oleh kerana terlampau ramai pelancong yang datang ke sini. Anda juga boleh mendapatkan harga hotel dengan lebih murah dengan menempah hotel tertentu dengan lebih awal. Tetapi, jika anda mahu menempah dengan lebih awal, anda perlu memastikan tarikh yang anda mahu pergi ke Long Akah itu dengan betul kerana deposit anda tidak akan dikembalikan jika anda membatalkan perjalanan anda. Pelancong tidak gemar untuk datang ke Long Akah pada bulan Jun. Buat mereka yang berkeinginan untuk datang ke sini pada bulan ini, anda boleh berbelanja dengan lebih banyak kerana harga pada waktu ini agak murah.


Suhu purata di Long Akah tidak banyak perbezaan. Suhu di sini adalah panas sepanjang tahun dengan mempunyai peluang untuk mengalami hujan juga. Waktu yang sesuai untuk mengalami cuaca yang panas adalah pada Mei, Jun dan Julai. Cuaca kering dapat dijumpai pada Julai, September dan Jun. Long Akah mengalami cuaca lembap sepanjang tahun. Cuaca yang kurang lembap boleh ditemui pada Julai dan paling lembap adalah Januari. Angin di sini agak tenang dan bulan yang sering mengalami angin yang kuat adalah pada Februari dan Julai. Waktu yang sesuai untuk melawat Long Akah adalah pada awal tahun hingga pertengahan Januari.


Festival Gawai Dayak merupakan satu festival yang diraikan di Long Akah. Setiap rakyat Sarawak bakal meraikan festival ini pada setiap 31 Mei setiap tahun. Festival ini diraikan dengan makan malam, tarian dan pertunjukan kecantikkan. Ngabang bermula pada hari kemudiaannya, di mana ianya menggalakkan pelancong yang datang untuk mengunjungi rumah Panjang Sarawak. Tidak kisalah di mana-mana bahagian Sarawak sekalipun, pelancong yang datang wajib cuba untuk minum tuak; iaitu arak yang diperbuat dari nasi. Pelancong digalakkan untuk memakai pakai tradisional mereka dan mengambil bahagian dalam tarian dan pelbagai lagi.


Apa 3 Aktiviti Menarik yang Boleh Dilakukan di Long Akah?

Long Akah adalah salah satu bandar yang terbaik di Malaysiadan mempunyai banyak tempat yang cantik untuk dikunjungi. Anda tidak boleh terlepas dari mengunjungi Long Akahjika anda datang ke Jepun.


Long San – Untuk mereka yang mencari kawan bukit yang berdekatan dengan kampung, inilah tempatnya. Ianya tidaklah menarik seperti bandar akan tetapi kampung ini mempunyai keunikannya yang tersendiri. Ianya masih menjadi tempat tinggal bagi masyarakat Kenyah, sudah tentu pelancong bakal tertarik dengan seni, muzik dan tarian di situ. Kawasan sekitar Long San mempunyai campuran budaya yang agak banyak dan pelancong dapat melawat ke rumah Panjang Mekaba Kayan, iaitu terkenal dengan penghibur tradisional yang sangat mahir dalam membuat seruling. Terdapat juga kubu pada era Brooke terletak di sini dan terdapat juga penduduk nomad Panan yang masih tinggal di sini.


Airline Partners

Domestic & International Airline Partners

We are partnering with various airlines across the globe to get you to wherever you need to be.

Payment Partners

We are partnering with the most reliable payment service providers to make sure every transaction is smooth and worry-free!
Getting To and From the Airport
Finding a ride to or from the airport in Long Akah can be a challenge. Luckily, now you can book your airport transport in advance with the Traveloka app. Partnering only with trusted transportation providers, we ensure your airport trip to be worry-free. Take a look at our various transport options and find one that best suits your needs.

Top Flight Routes

24 Hour Customer Service+65 6486 7945
Need help?