PromotionsMy InboxSavedMy Booking
MYR
Log In

Log in to your account

No account yet?
Register
Or log in with:
Facebook
Google
1
2
  1. Hotels>
  2. Malaysia (12704 Hotels)>
  3. Pahang (890 Hotels)>
  4. Temerloh (31 Hotels)>
  5. Mentakab Town (12 Hotels)

Hotels in Mentakab Town

Temerloh, Malaysia · 12 hotels available

Show family-friendly accommodations
You will see a list of accommodations with services and facilities suitable for families.
Pay at Hotel
Traveloka Best Price Guarantee

Popular hotels in Mentakab Town

Hotels
44, Tingkat 1, Jalan Haji Kassim, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
Convenient - 8.0 / 10(45)
(4)
Bedroom Bukit Bendera Resort
Resorts
8 Lorong Bendera 1f, Taman Bukit Bendera, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
Convenient - 7.9 / 10(66)
EXTERIOR_BUILDING EV World Hotel Mentakab/Temerloh
Hotels
68, Jalan Orkid, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
Convenient - 7.8 / 10(124)
(4)
EXTERIOR_BUILDING Iwinton Hotel
Hotels
No.26, Jalan Bunga Raya, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
Good - 6.7 / 10(9)
(2)
EXTERIOR_BUILDING Sherwinton Hotel Main Office
Hotels
71-73 Jalan Bunga Tanjung,, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
Convenient - 7.2 / 10(5)
(1)
EXTERIOR_BUILDING Homestay Bendera Emas Mentakab
Homestays
19, Jalan Bendera 6, Taman Bendera Emas, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
EXTERIOR_BUILDING Sherwinton Hotel Taman Gopeng
Hotels
No.23-27, 1st Floor, Jalan Gopeng Satu, Taman Gopeng, , Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
(4)
LOBBY Kawanku Hotel
Hotels
No. C-332, Jalan Tengku Ismail, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28000
Convenient - 7.8 / 10(12)
Exterior U Design Hotel Mentakab
Others
No.3, Jalan 10, Taman Seri Bukit Bendera, Mentakab, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
Other Weston Residence
Others
Jalan Mentakab 1/9 Taman Mentakab, Mentakab, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
DELUXE KING Mayton Residence
Others
Jalan Bendera Bendahara, Taman Seri Rimba, Mentakab Pahang, Mentakab, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400
Other 56 Hotel
Others
No 31, Jalan Chengal, Taman Rimba,Mentakab,Pahang,Malaysia., Mentakab, Mentakab Town, Temerloh, Pahang, Malaysia, 28400

About

Mentakab merupakan sebuah bandar kecil, terletak di dalam jajahan Temerloh, Pahang. Mentakab pada mulanya dikenali sebagai Pasir Rawa dan pernah dipertimbangkan untuk dijadikan sebagai ibu negeri kepada negeri Pahang. Walaubagaimanapun, disebabkan oleh keadaan muka buminya yang tidak rata, pemilihan itu telah berpihak kepada Kuantan. Nama Mentakab dan Temerloh adalah dihubungkan melalui sebuah kisah sejarah lama. Pada suatu ketika di zaman era peperangan di mana sebahagian penduduk Cina tinggal bersembunyi di hutan dan mereka telah dijumpai oleh pihak Komunis. Pihak Komunis telah memberikan arahan kepada kawanannya, “Mali tangkap! Mali tangkap!” Penduduk Cina pula merayu kepada pihak Komunis, “Ta mau loh! Ta mau loh!” Kedua-dua ungkapan ini akhirnya menjadi asal-usul kepada penamaan Mentakab dan Temerloh.

Bagaimana untuk ke Destinasi

Menggunakan Kapal Terbang

Terdapat penerbangan ke Kuantan disediakan oleh Penerbangan Malaysia dan Air Asia. Dari lapangan terbang Kuantan, pengunjung boleh menggunakan perkhidmatan teksi untuk ke Mentakab.

Menggunakan Kereta

Pemandu dari arah Kuala Lumpur boleh menggunakan laluan asal menghubungkan Kuala Lumpur menuju ke Kuantan. Laluan menuju ke Mentakab adalah ditandakan dengan tibanya ke bulatan berhampiran pertemuan Jalan Tun Razak – Jalan Temerloh, yang kini telah digantikan dengan sebuah lampu isyarat.

Menggunakan Bas

Terminal bas tempatan terletak di Mentakab. Antara perkhidmatan bas ekspres yang ada termasuklah Ekspres KKKL, Omnibus Central Pahang, Metrobus dan Ekspres SE.

Menggunakan Kereta Api

Mentakab mempunyai sebuah stesen keretapi dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad. Aliran Pantai Timur menyediakan perkhidmatan keretapi yang bergerak melalui Stesen Keretapi Mentakab bermula dari Gemas di Negeri Sembilan sehingga ke Tumpat di Kelantan.

Tarikan Pelancongan

Penternakan Burung Walit di Bandar

Beberapa kedai mahupun rumah kedai di sekitar Mentakab telah diubahsuai pada bahagian tingkat lantai paling atas untuk memberi ruang kepada penternakan burung walit. Ianya merupakan suatu pemandangan biasa bagi pelancong untuk menyedari kehadiran burung walit yang berterbangan di kawasan rumah burungnya. Sarang-sarang burung walit yang berkualiti tinggi mampu mencecah sehingga USD 2000 untuk setiap kilogram.

Pasar Malam Jalan Mok Hee Kiang

Pasar malam harian yang cukup terkenal yang diadakan sepanjang Jalan Mok Hee Kiang di Mentakab yang menawarkan pelbagai pilihan barangan kegunaan seharian bagi kebanyakan penduduk tempatan.

Lauk Ikan Patin Masak Tempoyak yang Terkenal

Menjadi sebahagian daripada kawasan dalam jajahan Temerloh, ianya adalah tidak dinafikan bahawa Mentakab turut mengangkat tempias kemasyhuran kehadiran ikan Patin di kawasan ini. Penduduk tempatan mengusahakan penternakan ikan Patin di dalam sangkar yang diletakkan di dalam sungai manakala ikan Patin yang lebih mahal pula adalah dari jenis ikan Patin liar yang ditangkap. Lauk sajian tempatan yang sesuai digandingkan dengan ikan Patin adalah gulai ikan masakan Melayu yang menggunakan ‘tempoyak’ – isi durian masam yang diperam.

Hotel

Resort Bukit Bendera

Resort ini telah direka bagi memenuhi citarasa golongan pengembara kelas sederhana di samping penginap yang mencari tempat persinggahan sementara dalam perjalanan sepanjang laluan jalan tunjang Kuala Lumpur. Ianya menawarkan suasana bayu puncak bukit yang menyegarkan di persekitaran perbandaran Bukit Bendera. Resort ini turut menjadi terkenal apabila bertindak sebagai hos kepada Jackie Chan sewaktu menjalankan perfileman salah sebuah filemnya yang bertajuk ‘Who Am I?’.

Hotel EV World Mentakab

Hotel ini terletak di kawasan perniagaan di Mentakab dan menyediakan penginapan serba mudah serta selesa untuk para pengunjungnya. Dengan perkhidmatan yang baik, pengunjung dapat merasakan suasana seakan-akan berada di rumah sewaktu menginap di sini.

Hotel Sherwinton

Sebuah hotel yang mudah untuk dikenalpasti yang terletak betul-betul di tengah bandar Mentakab. Kedudukannya yang strategik memudahkan pengunjung untuk bergerak ke mana-mana destinasi. Pilihan yang berbaloi untuk pelancong solo, bersama rakan mahupun keluarga.

Hotel Kawanku

Hotel ini terletak berdekatan dengan pusat membeli-belah Star Mall di mana penduduk tempatan meluangkan masa untuk bersantai, membeli-belah dan berhibur. Kemudahan serta perkhidmatan standard memberikan keselesaan kepada penginapnya sepanjang berada di Mentakab.

Hotel I -Winton

Hotel yang terletak di Jalan Bunga Raya ini hanyalah berjarak 5 minit perjalanan kaki ke tapak pasar malam harian. Ianya merupakan suatu pilihan tepat untuk pengalaman memuaskan sewaktu berada di Mentakab. Setiap bilik tetamu ditata dengan elegan dan sangat menyenangkan.

24 Hour Customer Service+6037 7243 501 or +6032 1091 800
Need help?