Promotions Partner with UsSavedMy Booking
SGD

Log in to your account

No account yet?
Register
Or log in with:

Verification Needed

We noticed that you are using a new device. As such, you need to verify your account. Please select the intended destination for your verification code:

1
2

Cheap flights to Amman (AMM)

Flights
Flight + Hotel
Airport Transfer

Penerbangan ke Amman

Amman adalah ibu kota utama dan kota Jordan yang paling padat, dan pusat politik, ekonomi dan budaya negara. Terletak di utara-tengah Jordan, Amman adalah pusat organisasi untuk Wilayah Persekutuan Amman. Bandar ini mempunyai populasi 4,008,000 dan luas tanah 1,685 kilometer persegi (648.7 batu persegi). Hari ini, Amman adalah antara bandar paling ramai di kalangan Arab. Ia adalah destinasi pelancongan utama di rantau ini, terutamanya di kalangan pelancong Eropah dan Arab. Amman diletakkan di Dataran Tinggi Bank East, sebuah dataran tinggi yang dicirikan oleh tiga mian wadis yang melaluinya. Pada asalnya, bandar telah dibina di tujuh bukit. Topografi Amman ditakrifkan oleh pergunungannya. Kawasan paling penting di bandar ini dinamakan sempena bukit atau gunung yang terletak.


Lapangan terbang di Amman

Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia

Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia adalah lapangan terbang utama dan terbesar di Jordan. Lapangan Terbang Queen Alia terletak di Zizya 31 kilometer (20 mi) di selatan ibukota, Amman. Ia dinamakan sempena Permaisuri Alia, yang meninggal dunia dalam nahas helikopter pada akhir 1977. Lapangan terbang itu adalah rumah bagi penumpang bendera kebangsaan negara, Royal Jordanian Airlines dan berfungsi sebagai pangkalan utama bagi Jordan Aviation. Lapangan terbang ini mempunyai tiga lounge mewah untuk penumpang, yang dikendalikan oleh Royal Jordanian untuk perniagaan dan penumpang kelas pertama dan dikendalikan oleh pengendali telekom Zain Jordan untuk pelanggan VIPnya. Lounge lepas adalah salah satu yang dikendalikan oleh Airport Hotel bersebelahan dengan North Concourse, dan yang terakhir secara eksklusif. Terdapat banyak pengendali penerbangan yang menyediakan penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia sehingga kini, yang terdiri daripada Oman Air, Etihad, Emirates, Royal Jordanian, Qatar Airways, dan Malaysia Airlines.


Cara Dapatkan Tiket Murah ke Amman

Traveloka adalah enjin carian perjalanan yang memudahkan para pelancong untuk mencari penerbangan termurah ke Amman. Apa yang perlu anda lakukan adalah kunci dalam maklumat dalam kotak carian, dan aplikasi itu akan mengesyorkan perjalanan terbaik mengikut anggaran anda. Ia membandingkan harga penerbangan merentasi beberapa syarikat penerbangan yang dipercayai untuk membantu anda mendapatkan tawaran terbaik. Gunakan ciri amaran harga Traveloka untuk dimaklumkan mengenai penerbangan di julat harga yang anda inginkan untuk mendapatkan harga penerbangan terbaik ke Amman.


Bilakah Masa Terbaik untuk Terbang ke Amman

Dari bulan Jun hingga bulan Ogos biasanya hujan dan suhu harian dapat mencapai 41 ° C dan ke atas, terutama ketika Sirocco yang merupakan angin panas yang panas dan panas di selatan. Pada masa ini, angin ini boleh menjadi sangat kuat dan boleh menyebabkan ribut pasir. Amman boleh menjadi sangat sejuk dari bulan Januari hingga bulan Februari dan salji tidak biasa. Namun, selama bulan-bulan ini Lembah Jordan dan kawasan sekitarnya cukup menyeronokkan pada siang hari, dengan malam-malam yang menyenangkan. Musim musim sejuk di Gurun Timur, bagaimanapun, boleh menjadi sangat sejuk dan kering. Tulang bukit utama boleh menerima salji semasa bulan-bulan musim sejuk. Pada bulan Julai, Jordan menerima 13.5 jam cahaya matahari setiap hari secara normal. Musim musim panas boleh menjadi lebih panas di Lembah Jordan, kawasan sekitar Gurun Timur dan Aqaba. Selain itu, musim Spring bermula dari bulan Mac, apabila lembah hijau, bunga liar muncul, dan suhu tetap. Selepas itu, Winters di Jordan pada umumnya agak sejuk dan pendek. Pada keseluruhannya, pada bulan Januari adalah bulan paling sejuk, dengan suhu sekitar 4 hingga 10 ° C. Pada bulan ini juga, sehingga 70% daripada purata hujan di negara ini jatuh dalam tempoh ini.


Apakah 3 Perkara Terbaik yang Akan Dilakukan di Amman?

Gunung Nebo - Gunung Nebo adalah titik tertinggi di Abarim di Jordan, kira-kira 715 meter (2,331 kaki) di atas paras laut. Ia dinyatakan dalam Alkitab Ibrani sebagai tempat di mana Musa diberikan pandangan Tanah Perjanjian. Bandar Jericho di Tebing Barat biasanya dilihat dari puncak, seperti Yerusalem pada hari yang sangat jelas. Pemandangan dari pergunungan memberikan panorama tanah dan, ke utara, satu lagi lembah Sungai Jordan yang lebih luas. Sekiranya anda melawat di sini, anda akan kagum dengan pandangan latar belakang yang mengambil nafas.


Amman Citadel - Benteng Amman adalah salah satu tapak bersejarah di pusat pusat bandar Amman, Jordan. Dikenali dalam bahasa Arab sebagai Jabal al-Qal'a, bukit berbentuk L adalah salah satu daripada tujuh gunung yang asalnya terdiri daripada Amman. Ia diduduki oleh orang-orang dan budaya yang berbeza sehingga masa Umayyad, selepas itu datang tempoh penurunan dan untuk banyak masa hingga akhir tahun 1878, bekas bandar menjadi tumpukan runtuhan yang tidak terhalang hanya digunakan secara sporadikal oleh petani tua dan Bedouin. Bukti penghidupan sejak tembikar tempoh Neolitik ditemui. Selepas itu, Citadel of Amman adalah antara tempat-tempat yang tidak pernah didiami dunia tertua di dunia.


Teater Roman - Teater Roman Amman mempunyai kira-kira 6,100 tempat duduk, teater Rom abad kedua. Teater dan Odeon yang berdekatan terletak berhampiran dengan Hashemite Plaza yang baru dari timur dan selatan masing-masing, manakala Roman Nymphaeum hanya berpaling ke arah barat. Teater Roman adalah mercu tanda popular di bandar Yordania, ia bermula dari zaman Rom ketika kota itu dikenali sebagai Philadelphia. Anda boleh melawat sini untuk mendapatkan pengetahuan baru tentang sejarah tempat bersejarah.


Airline Partners

Domestic & International Airline Partners

We are partnering with various airlines across the globe to get you to wherever you need to be.

Payment Partners

We are partnering with the most reliable payment service providers to make sure every transaction is smooth and worry-free!
Getting To and From the Airport
Finding a ride to or from the airport in Amman can be a challenge. Luckily, now you can book your airport transport in advance with the Traveloka app. Partnering only with trusted transportation providers, we ensure your airport trip to be worry-free. Take a look at our various transport options and find one that best suits your needs.

Need help?